Byt s baldachýnem

Princip světnice jakožto kolektivního divadelního prostoru a rodinného hnízda přenášíme do hlavní obytné místnosti, obývacího pokoje, který se stává místem pro hru, vaření, stolování, čtení, cvičení, oslavy i práci.

  • Název
    Byt s baldachýnem
  • Místo
    venkovská zástavba ve Starých Butovicích, Praha
  • Status
    realizace
  • Rok
    2019
  • Tým
    Barbora Buryšková, Pavel Buryška, Michal Štěpař
  • Investor
    Eva a Jirka
  • Velikost

    110 m²

Staré Butovice, nová adresa. Historická struktura původní vesnice Butovice vstřebává současné stavební zásahy nahrazující autentické usedlosti. Původní Butovice se mění na nové. Rezidence „Pod kaštany“ je toho důkazem. Novostavba formovaná archetypálním tvaroslovím se snaží zapadnout do okolního rázu zástavby staré návsi. Výška a tvar respektují tradiční lokální stavební vzory. Dům ovšem jasně upozorňuje, že se jedná o stavbu přicházejí z 21. století. Místní historii uznává, nezastírá však svůj současný původ. Obdobný přístup nám slouží jako výchozí bod pro tvorbu interiéru jednoho z bytů rezidence.
Nový domov rodiny pojímáme jako místo pro společný život, který se dříve odehrával a soustředil do jednoho jediného místa domu – do světnice. Scházeli se tu obyvatelé domu, povídali si, vyměňovali si životní zkušenosti. Princip světnice jakožto kolektivního divadelního prostoru a rodinného hnízda přenášíme do hlavní obytné místnosti, obývacího pokoje, který se stává místem pro hru, vaření, stolování, čtení, cvičení, oslavy i práci. Ostatní pokoje sehrávají tichou vedlejší roli soukromých prostor. Obytný pokoj pojímáme jako centrální hnízdo s drobnými komnatami, jako soustavu útulen, zašíváren a skrytých posezení, ve kterých si každý člen rodiny najde své místo a rád setrvá v rodinném kruhu hřejivého domova. Místnost velkorysých rozměrů 4 x 10 m pomyslně členíme multifunkční stěnou linoucí se podél dlouhé obvodové zdi. Umisťujeme do ní gauč s taburety. Knihovna pluje prostorem a vytváří krytý záliv konferenčnímu posezení. Zároveň však na druhé straně jasně vymezuje prostor pro stolování kolem dominantního jídelního stolu. Navazující kuchyně je částečně cloněná kuchyňským ostrůvkem, který tvoří přirozená záda jídelnímu stolu. Všichni a všude se tak cítí v bezpečí. U jednoho stolu, v jedné místnosti a přitom sami ve svém pohodlí.

copyright © xtopix 2021