Komunitní centrum Knoflík

Flexibilní kulturně společenská skládačka s pobytovou střechou

  • Název
    Komunitní centrum Knoflík
  • Místo
    sídliště Prosek, Praha
  • Status
    realizace
  • Rok
    projekt 2017-2019, realizace 2020
  • Tým

    Pavel Buryška, Barbora Buryšková, Michal Štěpař, Václav Jiřík
    Spolupráce: Jan Karásek

  • Investor
    MČ Praha 9
  • Velikost
    859 m2
Sídliště má své kouzlo. Na těch pražských žije více než 40 % obyvatel hlavního města. Dostavba a rekonstrukce budovy z 70. let 20. století, která je součástí komplexu veřejné vybavenosti na sídlišti Prosek a tvoří pomyslné náměstí při ulici Jablonecká, tak pro nás byla úžasnou výzvou. Zadání znělo vytvořit flexibilní prostor pro společenské a kulturní vyžití, v krajním případě s možností reagovat na změnu užívání budovy. Centrální část objektu tvoří schodišťová hala s navazujícím hygienickým zázemím. Dostavba nabízí dva větší sály. Druhá strana objektu naopak předpokládá dělení prostoru na jednotlivé menší zkušebny a učebny vhodné k provozování zájmových kroužků.

Fasádu objektu pojímáme jako obrovskou uměleckou nástěnnou malbu, kterou speciálně pro objekt komunitního centra vytvořil v rámci programu Umění pro město vizuální umělec Michal Škapa. Severní křídlo dostává výraznou tahokovovou fasádu s vysokými okny umožňující rytmizaci uliční fronty stejně jako vnitřní provozní členění. Střecha se stává novým náměstím. Volíme střešní pobytovou terasu, která je samostatně přístupná a oživuje charakter celého místa. Střešní krajina je přirozeně pohledová. Měníme výhled z oken přiléhajících panelových domů, proměňujeme vnímání místa z opuštěného a zašlého na zelené, příjemné a bezpečné. Reagujeme na fenomén městského zahradničení a oživujeme nevyužívané městské prostory. Komunitní centrum Jablonecká se stává novým místem na kulturní mapě Prahy.

vývoj konceptu

skica fasády

vytvoření zahrady na střeše

první 3d koláž

stávající stav -

špatný technický stav, požadavek na rozšíření prostorů k pronájmu, nebezpečí v průchodu v nočních hod.
dostavba + rekonstrukce budovy -

navýšení kapacity, zastavění průchodu, v dostavbě vznikají 2 nové sály, nosná ŽB konstrukce
komunitní zahrada na střeše -

samostatně přístupná střešní zahrada podporuje komunitní trávení času místních obyvatel
umělecky ztvárněná fasáda -

nástěnná malba na fasádě stávající budovy vizuálně oživuje okolní veřejný prostor

původní stav 1. NP

nový stav 1. NP


život na střeše

copyright © xtopix 2021